Kontakt
Find de rette NKT-kontaktpersoner til din region her.

NKT omdanner genanvendelse til cirkularitet

26. mar. 2021

I 1960’erne, på et marked helt uden miljørelaterede krav eller bestemmelser, banede NKT vejen for de første metoder til genbrug af kabelskrot, og i mere end et halvt århundrede har NKT udviklet processer for den bedste praksis. Traditionen med genbrug af kabelskrot eksisterer i NKT den dag i dag og sikrer dermed genanvendelse af materialer og en bæredygtig bortskaffelse af komponenter, der ikke kan genbruges.

Recycling
Behovet for genanvendelse af skrot fra strømkabler er steget stabilt gennem årene, hvilket afspejler samfundets øgede fokus på genbrug af ressourcer.
Al produktionsskrot fra vores anlæg med kabelproduktion i Asnæs, Danmark og Falun, Sverige, sendes til behandling for genanvendelse. Ved at nedbryde kabelskrot i elementer (past og metaller) kan man genbruge helt op til 97 % af den samlede mængde kabelskrot. Elementerne sorteres derefter og forarbejdes til nye produkter, som kan genanvendes.
Genvindingsprocessen hos NKT spiller en vigtig rolle i vores ambition om at reducere vores miljøaftryk, og gennem årene har vi støt og roligt reduceret vores affaldsdeponering og opnået fantastiske resultater på vores rejse hen imod nul affald. Hos NKT mener vi at en eliminering af affaldsdeponering vil hjælpe med til at skabe en grønnere verden og bidrage positivt til bekæmpelsen af klimaforandringer.
Mekanisk genanvendelse
Samtlige trin i processen er 100 % mekaniske og gør det muligt at separere og sortere forskellige bestanddele af kabelkomponenterne. Det optimerer kvaliteten af de færdige produkter. NKT arbejder konstant på at udvide sortimentet af materialer til genbrug, og er den første virksomhed inden for produktion af strømkabler der genbruger tværbundet polyethylen (XLPE) med stor succes, hvilket reducerer CO2-fodaftrykket i vores strømkabelløsninger. Det er et vigtigt skridt i processen med at gøre vores kabelproduktion mere bæredygtig og sikrer genbrug af materialer, hvilket igen fremmer bæredygtigheden i vores strømkablers livscyklus.
Den mekaniske genbrugsteknologi er udviklet i et research-projekt med det svenske researchinstitut RISE (tidligere Swerea IVF), Axjo Plastic AB og Borealis. Christian Andersson, Senior Material Specialist hos NKT, siger: “Vores unikke proces til genanvendelse af XLPE har mange fordele, både økonomiske og miljømæssige. Fordelene ved genbrug er soleklare. Materialeomkostningerne reduceres betydeligt sammenlignet med nye råmaterialer, og man sparer ca. 2.000 kg CO2 for hver 1.000 kg genanvendt XLPE. Det er derfor vi har besluttet os for at give genanvendt XLPE et nyt liv, som en opgradering af egenskaber i nye industrielle produkter. Det vigtigste er at vi som virksomhed tager ansvar for at sikre at intet materiale går til spilde. Hos NKT sigter vi mod en grønnere verden.”
Ud over fokus på materialegenbrug, driver vi vores  strømkabelproduktionsanlæg med elektricitet fra vedvarende energikilder. Det reducerer CO2-udledningen fra energiforbruget med 66%. For os er skiftet til grøn elektricitet et vigtigt skridt hen imod en understøttelse af den globale omstilling til vedvarende energikilder ved en reduktion af CO2-fodaftrykket i vores strømkabelløsninger.
Stenlille divestment
Recycling plant

Vores unikke proces til genanvendelse af XLPE har mange fordele, både økonomiske og miljømæssige.

— Christian Andersson, Senior Material Specialist

Christian Andersson
Senior Material Specialist
Image of Christian Andersson
David Lundquist
US Telecom Sales Manager

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nu!

Vil du gerne være opdateret og modtage nyheder fra NKT? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv regelmæssigt opdateret om produkter, løsninger og services.
Tilmeld dig nu!
Rip cord
Loading...