Kontakt
Find de rette NKT-kontaktpersoner til din region her.

NKT udvikler lavspændingskabel med lavt CO2-aftryk

14. dec. 2022

NKT skal designe, producere og installere et 1 kV-kabel med aluminium og polyolefiner udviklet med lavt CO2-aftryk til det svenske elnet. Initiativet reducerer kablet klimaaftryk betydeligt og er en del af NKT’s ambition om netto-nul-udledning.

Low-carbon
NKT fortsætter arbejdet med at reducere CO2-aftrykket af sine produkter og løsninger med et innovativt projekt i Sverige, der omfatter produktion og installation af 1 kV lavspændingskable med reduceret klimaaftryk. Kablerne vil blive fremstillet med aluminium og polyolefiner med lavt CO2-aftryk på NKT-fabrikken i Falun, Sverige, som kører på elektricitet genereret med vedvarende energi. Projektet er endnu et vigtigt skridt i NKT’s fokus på at reducere CO2-aftrykket af sine kabelløsninger, der tidligere i år annoncerede produktionen af verdens første HVDC-kabel med kobber udvundet og bearbejdet med lavt klimaaftryk.
- Dette er en game changer i udviklingen af ​​et elnet bygget med innovative, og mere klimavenlige løsninger. Vi oplever en stigende efterspørgsel på mere miljøvenlige produkter og løsninger og er stolte af at være blandt de første til at levere et innovativt lavspændings-kabel efter et tæt samarbejde med vores kunder og leverandører, siger Will Hendrikx, direktør for Applications, der dækker lav- og mellemspændingskabler i NKT.
Det nye kabel er udviklet i tæt samarbejde med det svenske energiselskab Ellevio, som også bliver den første kunde til at installere det.
- Som elnetudbyder til cirka en million hjem og virksomheder i Sverige, spiller vores virksomhed en nøglerolle i overgangen til et elektrificeret og fossilfrit samfund. Mens vi forbereder nettet til energiomstillingen, arbejder vi målrettet på at reducere vores eget fodaftryk. Emissioner fra fremstilling af kabler og luftledninger tegner sig for tæt på 60% af vores CO2-aftryk og er derfor en af vores topprioriteter. Her er NKT’s innovative kabel et vigtigt initiativ og vi er beærede over at være den første kunde, siger Karolina Viksten, Sustainability Manager hos Ellevio.
Det innovative kabel er resultatet af et tæt samarbejde mellem nordiske leverandører og vil blive fremstillet med aluminium fra det norske firma Hydro, der er produceret ved hjælp af en effektiv elektrolyseteknologi og ved brug af vedvarende energi under produktionen.Dette sikrer, at aluminiummet har et kulstofaftryk på 4 kg CO2 pr. kg aluminium - mindre end en fjerdedel af det globale gennemsnit*. Materialerne til kabelisoleringen og kappen er leveret af Borealis og er fremstillet med kulstoffattige polyolefiner fremstillet med vedvarende råmaterialer.
Med projektet i Sverige fortsætter NKT med at styrke sin bæredygtighedsindsats og fastholder sin position som en central aktør i den grønne omstilling i Europa.
 
Fakta: Komponenter i det innovative 1 kV-kabel
Materialer:
• Leder - Hydro REDUXA lavkulstof-aluminium med 4,0 kg CO2e pr. kg aluminium, mindre end en fjerdedel af det globale gennemsnit*
• Isolering og kappe – Bornewablestm materiale** fra Borealis med -0,5 kgCO2eq/kg. kg polyethylen (PE), der viser en reduktion på mindst 130% sammenlignet med konventionel fossilbaseret polyethylen
Produktion:
Kablet er fremstillet ved hjælp af effektive produktionsprocesser, der kører på 100% vedvarende elektricitet
Pelle Fischer-Nielsen
External Communications Officer
Pelle Fischer Nielsen

Nyhedsbrev

Tilmeld dig nu!

Vil du gerne være opdateret og modtage nyheder fra NKT? Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv regelmæssigt opdateret om produkter, løsninger og services.
Tilmeld dig nu!
Rip cord
Loading...